категорії: блоґ-запис

Східноєвропейська криза і Україна

теґи: Федорук, нова книга

 Побачила світ нова книга Ярослава Федорука Віленський договір 1656 року. Східноєвропейська криза і Україна у середині XVII століття.

У монографії досліджується підготовка й проведення переговорів між росією та Річчю посполитою за посередництвом Австрій, що відбувалися в с. Немежі під Вільном від 22 серпня до 3 листопада 1656 р. Детально аналізується міжнародна політика та європейська дипломатія середини XVII ст. Особливу увагу звернено на заходи багатьох країн, які намагалися виступити посередниками для примирення Речі Посполитої зі Швецією в 1655-1656 рр. Це мало стати альтернативою польсько-російським переговорам.  

На основі російських, польсько-литовських та австрійських звітів і щоденників учасників перемовин, а також їхнього листування простежується, як розвивалися події під час укладення Віленського договору. Визначаються головні тематичні сюжети, довкола яких під Вільном точилися гострі дискусії, а саме: умови союзу проти Швеції, нові кордони між Московською державою і Річчю Посполитою, обрання російського царя на Польсько-Литовське королівство, проблеми релігії та ін. Окремий розділ присвячено українському питанню на Віленській комісії і ставленню Богдана Хмельницького до укладення договору. 

Для науковців, викладачів, учителів, студентів і всіх, хто цікавиться історією. 

http://publish-ukma.kiev.ua/